"

Šta je sok od pšenične trave

Šta je sok od pšenične trave? (wheatgrass juice)

 

Pir ili prapšenica

Dostojno nosi naziv praroditelja svih pšeničnih vrsta. Može se ekonomično uzgajati bez primene hemijskih sredstava na bilo kojem području sveta gde pšenica raste, pa se zbog toga može konzumirati bez ikakvih štetnih sastojaka. Prema navodima, najstariji pronađeni ostaci pira iskopani su u dolini Nila, a poteču iz 4. veka pre Hrista. No prema najverovatnijoj pretpostavci, biljka je nastala na području Alpa. Bila je poznata u Sumeru, Egiptu i Staroindijskoj yogičnoj kulturi kao i u Esenskim zajednicama. Kod nas su ga uzgajali do kraja 19. veka, pa je polako potonula u zaborav. Na njeno mesto dolazile su nove oplemenjene vrste pšenica, s većim prinosom i lakše žanjive. U čemu je razlika u odnosu na druge vrste pšenica? Kako je pir genetski čista biljka, od pradavnih vremena plod zemlje, otporan je na bolesti i štetočine, guši korove te ne uništava tlo. Manje je zahtevan, izvrsno se prilagođava uslovima okoline, izvanredno je otporan na mraz i na sušu.

 

Šta je sok od pšenične trave?

Sok od pšenične trave jest pripravak od isceđene pšenične trave pira u rastu, visine 20 do 25 cm. Kada se u njoj razviju oni delotvorni sastojci koji su nam potrebni, kada su oni najvredniji, potrebno je pšeničnu travu iscediti postupkom hladnog ceđenja.

 

Šta sadrži sok od pšenične trave?

Sveži sok od mlade pšenice sadrži prirodne vitamine, mineralne materije, enzime i hlorofile.

 • Sadrži sve poznate mineralne materije koje su potrebne za naš organizam.
 • Savršen izvor belančevina: mogu se pronaći sve esencijalne amino kiseline u odgovarajućem odnosu.
 • Jedan od najbogatijih izvora vitamina A i C. U jednakoj meri bogat vitaminima E, F, K i B.
 • Mnogobrojnost enzima, koji vode i kontrolišu višemilionske biohemijske reakcije, što se svakog minuta odvijaju u ljudskom organizmu. Zahvaljujući visokom sadržaju enzima u soku od pšenične trave, organizam trenutno reaguje na otrove i na sluz skupljenu u želucu.
 • Hlorofil je materijalni rezultat biljnog korištenja sunčeve energije. Njegova uloga unutar biljaka je što preuzima ugljen-dioksid a predaje kiseonik, dok u međuvremenu proizvodi ATP, što je hemijski energetski izvor bioloških procesa. U pogledu njegove molekularne strukture, uveliko nalikuje strukturi hemoglobina u krvi, koja pak, uzima kiseonikk i prenosi ga u ćelije i odatle dostavlja ugljen-dioksid u pluća. Zbog toga  se stvaraju izrazi kako je „lorofil tečni kiseonik“, ili da „hlorofil čisti, obnavlja krv“.
 • Značajno sadrži B17 (leatrile).

 

Vitamini

Mnogi dodaci dodataka sadrže nekoliko antioksidanata. Od više 600 pronađenih beta karotena, vrlo je mali broj u hemijski prozvedenim preparatima. Hemijski gledano, između vitamina C acerola trešnje i askorbinske kiseline nema nikakve razlike. No međutim, u delovanju je razlika ogromna, jer ih organizam prerađuje drugačije i zavisnosti od biljnih sastojaka. Uz to ide još i međusobni sinergički učinak biljnih delatnih sastojaka, koji nastupa kada hranjive materije – vitamini, flavonoidi, enzimi i  minerali u tragovima – uzajamno pojačavaju međusobno delovanje. Još uvek nije obelodanjeno kojematerije trebaju biti u suodnosu za krajnji učinak, a niti kako bi se veštački mogla proizvesti jedna takva simbioza. Neka nas dakle, ne zavaraju dugačke tablice. Iako je važno da znamo nešto o sastavu nekog preparata, količine pojedinih materija još uvek ne odaju sve o njihovom učinku.

 

Mineralne materije

Trave sadrže više od 90 mineralnih supstanci, koje su potrebne za uravnoteženu razmenu materija u organizmu. Međutim, u dodatke ishrani stavljaju samo mali broj glavnih zamena mineralnih materija organizma. Potrebna je pak efikasno sadejstvo svih materija,  i njihova odgovarajuća količina kako bi se izvršila ta prirodna simbioza. Do sada, to jedinstveno delatno načelo, mogla je proizvesti samo priroda.

 

Enzimi

Enzimi su najvažniji sastojci pšenične trave, ali i svog svežeg voća i povrća. Oni daju životnu snagu našim namirnicama te su potrebne za odvijanje i ubrzavanje mnogih hemijskih i bioloških procesa. Pogrešno skladištenje, preterano zagrevanje i neodgovarajuća prerada uglavnom dovodi do njihovog uništavanja. Očuvanje svežine je, dakle, osnovna potreba, a to moguće je samo u slučaju da se pšenična trava nakon ceđenja, ili odmah konzumira, ili bez odlaganja duboko zamrzne.

 

Sveža trava žitarica sadrži, između ostalih, sledeće enzime:.

 • proteazi; pospešuju probavu belančevina,
 • citokromi – oksidazi – antioksidansi; neophodni elementi disanja ćelija,
 • amilazi; pospešuju probavu skroba,
 • lipazi; rastvaraju mast,
 • fikocianin; pomažu pri stvaranju krvi
 • transhidrogenazi; pomažu radu mišića srca
 • SDO (super-oksid-dimutazi) – mogu se pronaći u svim ćelijama, zaustavljaju starenje ćelija, hvataju slobodne radikale.

 

Amino kiseline i belančevine

U pšeničnoj travi se u velikoj meri mogu pronaći sve, za organizam važne, belačevine. One tu  međusobnu i sarađuju. Unos izolovanih belančevina je uglavnom nedelotvoran, a ponekad i štetan. Ako se u jelu nalazi malo esencijalnih belančevina, organizam nije u stanju proizvesti ćelijske temelje koji su potrebni za izgradnju tkiva i gradivnih materija organizma. U pšeničnoj travi nalazi se otprilike 25% belančevina. To je značajno više od 16%, koliko ih ima u jajima i u mesu. Razmislimo malo o tome, otkuda se stoka hrani. Iz trave! Trave žitarica imaju najveći sadržaj belančevina, između svih vrsta trava koje su na rasopolaganju. Nije dovoljno da jedna namirnica sadrži puno belančevina, ona treba biti i biološki  aktivna. To body builderi vrlo dobro znaju.

 

Hlorofil

Hlorofil daje biljkama zelenu boju. To im omogućava sunčevu energiju. Život ne može postojati bez hlorofila. Materije koje se nalaze u sastavu žitarica  pomažu i pri stvaranju i funkcioniranju pojedinih sastojaka zdrave krvi. Postoji pažnje vredna veza između kompleksnog ćelijskog disanja ljudi i životinja te fotosinteze biljaka. Stvaranje krvnog pigmenta kod životinja se praktično odvija na isti način kao i stvaranje hlorofila kdo biljaka. Naše ćelije, zahvaljujući jelima sa hlorofilom, dolaze do više kiseonika, jer hlorofil pomaže stvaranju hemoglobina (crvene boja krvi), pa tako na indirektan način popravlja u organizmu snabdevanje kiseonikom. Hlorofil ima neverovatno slojevit učinak, npr. Osvežava kožu, dublji je san, povećava se energija ćelija. Sveže spravljeni napitak od trava, dakle, sadrži energiju potrebnu za regeneraciju organizma.

 

PORUDŽBINA:  ZORICA  tel.  066 84 00 682    066 22 93 880

e-mail: ursesva@gmail.com

psenitrava_sok